Ako znovu využiť staré pečivo?

Zdieľať
starý chleba
Ako znovu využiť staré pečivo? Foto: www.freepik.com

Pečivo často končí v odpadkoch, no stále môže vynikajúco poslúžiť v kuchyni. Prečítajte si, ako ho zužitkovať počas celého roka a pripraviť z neho chutné jedlá, ktoré obohatia váš jedálniček.

Pečivo sa radí medzi potraviny, ktoré sa často vyhadzujú. Napriek tomu môže byť stále užitočné a premeniť sa na nové jedlo alebo doplnok, ktorý dodá jedlu nový rozmer. Príkladom je plnka. Pripraviť ju môžete kedykoľvek počas roka a využiť do nej staré rožky a žemle, ktoré už nikto nechce.

panzanella
Ako znovu využiť staré pečivo? Foto: www.freepik.com

Na prípravu môžete použiť nakrájanú šunku namiesto údeného mäsa, skvelo chutí aj s hubami alebo zvyškami pečeného kuracieho alebo bravčového mäsa. Namiesto mladých žihláv môžete použiť petržlenovú vňať, jarnú cibuľku, pažítku alebo iné obľúbené bylinky, ktoré máte k dispozícii.

Výsledkom bude plný pekáč lahodnej plnky, ktorú môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k polievke. Alternatívou je francúzsky toast, ktorý dodá unavenému toastovému chlebu nový šmrnc. Tento toast si môžete vychutnať ako sladké raňajky alebo v slanej verzii naplnený syrom a šunkou.

 Ribollita
Ako znovu využiť staré pečivo? Foto: depositphotos.com

Ďalšou skvelou možnosťou je ribollita, tradičná talianska polievka, ktorá vznikla v Toskánsku a pravidelne využíva zvyšky z kuchyne. Ďalej sú tu krutóny, ktoré sú jednoduchým, ale veľmi praktickým spôsobom, ako zužitkovať staré pečivo. Po osmažení alebo upečení ich môžete uložiť do vzduchotesnej nádoby a uschovať na neskoršie použitie.

Nakoniec panzanella, taliansky šalát, v ktorom hlavnú úlohu zohráva staré pečivo, opečené dozlatista, spolu s čerstvými rajčinami, bazalkou a zálievkou z olivového oleja a vinného octa.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané