Väčšinou sa potraviny na čiernu listinu dostanú kvôli vysokému obsahu sacharidov, či tukov.
Ak sa snažíme schudnúť, prirodzene by sme sa takýmto potravinám mali vyhnúť.
Ale nie všetky jedlá kvôli diéte musíme zavrhnúť.
Ktoré na prvý pohľad nediétne potraviny môžete vziať na milosť? A naopak zlepšiť tak svoje výsledky v chudnutí?
Zemiaky
Často zavrhované zemiaky nám neprospievajú väčšinou kvôli tomu, že ich kombinujeme na tanieri s mäsom a ďalšími živočíšnymi tukmi.
Ak pripravíte zemiaky s dusenou zeleninou, kapustou, či hubami, rozhodne vášmu diétnemu menu neuškodíte. Skôr naopak.
Zemiaky obsahujú rezistentný škrob, ktorý zvyšuje pocit sýtosti a vďaka tomu vám stačí pomerne nízky príjem kalórií. Tento druh chudnutia je podľa odborníkov pre telo ďaleko prirodzenejší, než len konzumácia mäsa a zeleniny.
Čokoláda
Svoje chuťové poháriky môžete rozmaznávať aj pri diéte. Ale samozrejme s mierou. Doprajte si kocku horkej čokolády a pri ďalšom jedle zjete menej, potvrdzuje to nový výskum univerzity v Kodani. Nehrozí vám prejedanie, ktoré je pre našu postavu tak nebezpečné.
Cestoviny – ale len niektoré
Cestoviny bývajú rovnako ako pečivo vyškrtávané z diétnych jedálničkov. Problém je v tom, že by sa to malo týkať len niektorých, a síce tých z bielej múky. Ostatné cestoviny z celozrnnej, či pšeničnej, ražnej, alebo špaldovej múky sú vyložene diétne a zdraviu prospešné.. Zabúdať by ste nemali ani na kuskus, ktorý sa svojím zložením radí do cestovín.
Namiesto nanukov ovocné drene
Využite ponuku ovocných drení, namiesto kopčeka zmrzliny doprajte radšej ovocný sorbet s ľadovými kryštálikmi. Pripravte si domáci sorbet samy a presne podľa vašich chutí. Môžete skúsiť tie z vodového ovocia, melónové, nektarinkové, broskyňové či ananásové. Ak máte kvalitný mixér, trochu medu a niekoľko plastových nádobiek, za pár hodín môžete mať v mrazničke skutočne lahodné drene – kým sa mrazia, premiešavajte ich každé dve-tri hodiny.
Mäso na prírodno
Okrem hydinového si doprajte aj rybie, či dokonca hovädzie steaky. Chudé hovädzie mäso obsahuje veľa cenných látok (železo, vitamín B) pre správne fungovanie vášho organizmu.
Mäso v jedálničku kombinujte so zeleninou a odpustite si vyprážané a obaľované varianty. Najlepšie je mäso na prudko ogrilovať, či upiecť.
Mliečne výrobky
Syry, tvaroh, či smotana – všetko to sú kaloricky bohaté dobroty. Z druhej strany zasýtia a vysoká hladina vápnika podporuje chudnutie a rýchlejšie spaľovanie. Voľte teda varianty bez cukru a syry v malom množstve (približne 50 g denne) tiež neuškodia.