Mlieko z ovsených vločiek je zdravotný zázrak. Cukrovkári a neurotici zbystrite

Zdieľať
Mlieko z ovsených vločiek
Mlieko z ovsených vločiek je zdravotný zázrak. Cukrovkári a neurotici zbystriteFoto: www.freepik.com

Čo si myslíte o mlieku rastlinného pôvodu? Určite sa nájdu mnohí, ktorí prinajmenšom vyhrnú nos. Všetko by sa ale malo vyskúšať a možno uvidíte, že to vôbec nie je také zlé. Ovsené mlieko je zdravé, hodí sa aj do diétneho jedálnička a ľahko si ho doma pripravíte sami.

Ovsené a ďalšie rastlinné mlieka

Aj keď sú rastlinné mlieka často alternatívou k bežnému kravskému mlieku, rozhodne nemusíte byť zástancom vegánstva, aby ste ovsené alebo iné mlieko zaradili do jedálnička. Bežne sa mlieko nahrádza ovseným, mandľovým, kokosovým, sójovým či ryžovým mliekom a je len na vás, ktorý variant vám chutí alebo vyhovuje z ďalších, napríklad zdravotných dôvodov. Tieto mlieka, hoci prírodné a nie vždy bez výraznej uhlíkovej stopy, môžu byť na vašom stole za rovnakú, ale aj niekoľkonásobnú cenu kravského mlieka. Niektoré tieto mlieka si však môžete smelo vyrobiť sami. Je to nielen jednoduché, ale aj lacné. Na výrobu ovseného mlieka budete potrebovať iba dobrý mixér.

Výroba ovseného mlieka

Pozrite, aká jednoduchá domáca výroba ovseného mlieka je. A pozor, špeciálne spotrebiče nemusíte kupovať!

Pokiaľ máte len ovsené vločky, vodu a obyčajný mixér môžete si jednoducho mlieko vyrobiť. Nebude tak husté ako vo videopríspevku, ale je celkom dobre použiteľné aj dobré. Chutí jednoducho ako ovsené vločky a ak ich jete, potom vám chuť určite nepripadne divná. Pripravte si len toľko ovseného mlieka, koľko chcete čoskoro spotrebovať. Podiel vody odmeriate podľa pomeru 1:2 ale až 1:4, podľa toho, ako hutné mlieko chcete. Do mixéra nalejte vodu, pridajte vločky a nechajte pol hodinu máčať. V bežnom mixéri nenechávajte vločky mixovať príliš dlho. Skôr menej ako viac. Pol minúty obvykle postačí. Tekutinu sceďte a je hotové. Dajte si pozor na pridávanie ovseného mlieka do príliš horúcich nápojov alebo jedál. Môže začať mierne hustnúť, veď je to výrobok z obilniny. Pri použití do buchiet a pečiva to však ničomu nevadí. A teraz už k tomu, prečo by ste takéto mlieko mali občas zaradiť do bežného jedálnička.

Ovsené mlieko a zdravie

Ako je na tom ovsené mlieko v porovnaní s mliekom kravským? Neobsahuje síce laktózu, ale tiež nie je úplne bezlepkové (pokiaľ nepoužijete ovsené vločky bez obsahu lepku, ktoré je možné tiež kúpiť). Ovsené mlieko je nízkokalorické, obsahuje vlákninu a vitamíny E, B6 a B12, z minerálov predovšetkým horčík, vápnik a železo. V kupovanom ovsenom mlieku môžete nájsť nielen pridané vitamíny, ale aj soľ, cukor či oleje.

Proti zápalu v tele aj na krvný cukor

Dôvodom, prečo toto mlieko používať, nie je len to, že sa vyhnete kravskému, ale tiež sa dostanete k ďalším zdraviu prospešným látkam. Tie majú pozitívny vplyv na trávenie, podporu imunity, ale aj hladiny krvných cukrov a cholesterolu. Vločkové mlieko pôsobí protizápalovo a môže ovplyvniť aj liečenie kožných vyrážok a ekzémov. Vďaka tomu býva odporúčané nielen pri redukčnej diéte, ale aj športovcom.

Ovsené mlieko pre lepšiu náladu

Ovsené vločky, a teda aj nápoj z nich, sú bohaté na horčík, ale aj vitamín B6 a aminokyselinu tryptofán, ktorá sa podieľa na tvorbe serotonínu, tj. hormónu šťastia. Spoločne tieto látky napomáhajú emočnej stabilite a upokojeniu bez fyzického útlmu. Môžu vám pomôcť k dobrej nálade, ale to samozrejme neplatí pri vážnejších psychických problémoch, ktorým môže síce zmena stravy prospieť, ale rozhodne sa nedajú vločky považovať za liek.

Zdroj: www.batoo.czwww.toprecepty.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané