Na morušu trochu zabúdame, ale sú to veľmi chutné sladké plody..
Rastú divoko ale taktiež sa pestujú šľachtené druhy tejto ovocnej dreviny.
U nás môžete vidieť morušu bielu, čiernu, ale aj červenú..
Jej plody sú podobné malinám,
preto sa jej aj hovorí Stromová malina.
Na jej listoch si pochutí priadka morušová,
Kedysi dávno sa vysádzali okolo ciest,
a jej plody sa sušili mleli na prášok ,
ktorý sa potom používal ako umelé sladidlo..
Pripravujú sa z nej ale aj sirupy, džemy ,
ale i ovocné víno..
Liečivé vlastnosti moruše
Plody obsahujú mnoho organických kyselín , ako kyselinu citrónovú aj jablčnú..
Z vitamínov v nej nájdete vitamín C,B,K,A, a E,železo ,draslík,horčík aj mangán.
Majú veľké množstvo antioxidačné antokyanov..
Odborníci tvrdia že nielen plody,
ale aj listy a kôra zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách..
Čierna Moruša
Liečivých vlastností čiernej moruše je naozaj veľa..
Používa sa na liečenie infekcií močových ciest,
ochorení dýchacích ciest a krku.
Lieči sa ňou epilepsia,depresia,nespavosť a závraty.
Dokonca pomáha pri uštipnutí hadom.
Ich šťava je dobrá pri kašli,
potení aj nadmernom močení.
Výplachy so šťavou zahoja ranky na ďasnách ,
a množstvo čajov pre diabetikov obsahuje práve morušu čiernu.
Nezrelé plody sú vhodné pri hnačke,
a naopak prezreté pomôžu so zápchou..
Biela moruša
má veľké uplatnenie v kozmetike.
Je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov pre bielenie pleti,
odstránenie pigmentových škvŕn, pretože obsahuje inhibítory,
ktoré znižujú syntézu melaninu.
Používa sa na výrobu krémov na pleť okolo očí,
pre tónovanie a čistenie tváre.
Liečivé účinky má podobné ako čierna moruša.
Je potrebné poznamenať, že pôsobí pri artritíde,
očných chorobách, telesnej slabosti a labilite nervového systému, na relaxáciu.
Džús z Bielej moruše môže pomôcť s rakovinou hrdla.
Ak máte prístup k obom typom moruše,
určite to využite.
Kôra z moruše
Výborný prostriedok proti črevným parazitom.
Kôra lieči ochorenie čriev, žalúdka,
dyspepsiu a pomáha pri otrave jedlom, alkoholom a hubami.
Prášok získaný z kôry moruše sa používa zvonka vo forme mastí na rany rýchlejšie hojenie ,
odvar z kôry sa pije .
Kedy čo zbierať…
Plody moruše a kôru zbierame od júna do augusta, a listy na jar.
Drevo nenapadajú parazity .
Plody sa môžu jesť čerstvé ale aj sušené.
Morušu v kuchyni používame ako akákoľvek iné ovocie
– môžete pripraviť džús, džem, zmrzlinu, omáčku, použite ju k príprave zákuskov a tort.
Listový čaj z čiernej moruše pre diabetes
50 gramov listov moruše zalejeme pol litrom vriacej vody a necháme 10 minút vylúhovať.
Preceďte a pite počas dňa.
Sirup na horúčku, zápaly v krku
Kilo bobúľ čiernej moruše zalejeme pol litrom vody
a pridajte dve čajové lyžičky jablčného octu.
Nechajte stáť po dobu 24 hodín.
Druhý deň, zmiešajte zmes s kilogramom hnedého cukru
alebo iným prírodným sladidlom podľa výberu (stevia, med, javorový sirup)
a varíme na požadovanú hustotu.
Nalejeme do sterilizovaných fliaš a pijeme niekoľkokrát denne zriedený s vodou.
Nepreháňajte toto však s morušou,
jej nadmerné pojedanie môže spôsobiť halucinácie a zažívacie problémy.