Mnoho ľudí nedokáže fungovať bez veľkej šálky horúcej kávy hneď po prebudení. Aj keď je to jeden z najúčinnejších antioxidantov, odborníci tvrdia, že sa neodporúča kávu konzumovať na lačný žalúdok, pretože tento postup môže po nejakej dobe viesť k nepríjemným žalúdočným problémom. Ak raňajkovať z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete, pridajte si do kávy aspoň mlieko alebo jeho rastlinnú variantu, získate tak aspoň minimum kalórií, ktoré Vaše telo potrebuje pre správne fungovanie.
Vysoká hladina kortizolu, ktorý spôsobuje vylučovanie žalúdočných kyselín
Veľkým problémom pri pití kávy na prázdny žalúdok je to, že naša hladina kortizolu po jej konzumácii príliš stúpa a trvá dlho, než sa vráti do normálu. Ak konzumujeme kávu okamžite po prebudení, bez toho aby sme niečo jedli, môže hladina žalúdočných kyselín vplyvom vyplaveného kortizolu príliš stúpnuť, čo môže pri pravidelnom opakovaní spôsobiť žalúdočné vredy, alebo dokonca gastritídu. Káva konzumovaná na lačný žalúdok môže tiež spôsobiť nadúvanie a nevoľnosť. Bez ohľadu na to sú raňajky zásadné pre naštartovanie organizmu a správnu hladinu cukru v krvi.
Pridajte mlieko alebo jeho rastlinné alternatívy
Ak nedokážete alebo nechcete ráno raňajkovať a rovnako tak pre Vás nie je reálne vzdať sa svojej rannej dávky kofeínu, skúste sa aspoň naučiť priliať do kávy trochu mlieka. Nie je dôležité, či preferujete kravské alebo kozie mlieko alebo jeho rastlinné alternatívy, napríklad kokosové, mandľové alebo ovsené náhradky. Zásadné je, že telu doprajete pár kalórií a živín navyše. Vášmu telu to pomôže lepšie sa vysporiadať s účinkami kávy. Skvelým vylepšením rannej kávy je tiež štipka mletej škorice. Tá pôsobí priaznivo na Váš žalúdok a zažívanie a pomáha predchádzať žalúdočným vredom, navyše dodá Vašej káve príjemnú vôňu, ktorá Vás nabije a naladí do nového dňa.