Prečo by ste nemali vyhadzovať vaječné škrupiny

Zdieľať
škrupiny

Vaječné škrupiny sú vecou, ​​ktorú obvykle po varení vyhodíme. Je to pritom obrovská chyba, pretože rovnako ako samotné vajcia obsahujú mnoho vitamínov a minerálov, ktoré budú prospešné pre vaše rastliny. Ovocie a zelenina budú z vaječných škrupín ťažiť najviac, ale môžete ich používať aj na okrasné záhony. Vaša záhrada bude oveľa zdravšia a vy nezaplatíte ani korunu navyše!

Žiadne zázračné recepty nepotrebujete

Na internete nájdete mnoho úžasných tipov a trikov, ako si pripraviť hnojivo z vaječných škrupín. Ľudia vám budú radiť a hovoriť, že potrebujete mixér alebo musíte škrupiny vysušiť. Niektorí tiež radia, aby ste sušili aj šupky od zemiakov a robili vývary zo šupiek od banánov. Na vaječné škrupiny potom používajú mixér alebo kladivo a trávia týmto spôsobom obrovské množstvo času.

To ale nie je práve výhodné. Domáce metódy hnojenia nemusia byť časovo náročné. Uvidíte, že hnojenie pomocou vaječných škrupín je veľmi jednoduché a môžete ich skladovať počas celého roka. Nemusíte s nimi pritom nič špeciálne robiť. Ani pred hnojením nebudete musieť stráviť veľa času tým, že by ste pripravovali hnojivo.

Výroba hnojiva je neuveriteľne jednoduchá

Vedľa odpadkového koša alebo popolnice si postavte menší kôš s plastovým vreckom. Do toho vyhadzujte len vaječné škrupiny. Nedávajte tam nič iné. Akonáhle vrecko naplníte, môžete škrupiny jednoducho rozdrviť rukami v rukaviciach. Škrupiny sú pomerne krehké, takže to pôjde veľmi ľahko a rýchlo. Budete hotoví behom pár sekúnd.

Potom vrecko uzavrite, uložte na suché miesto a do koša dajte nové vrecko na ďalšie škrupiny. Takto môžete postupovať počas celého roka, vrátane jesene a zimy. Na jar vďaka tomu budete mať pripravené dostatok škrupín na hnojivo celej záhrady. Pritom zaň nezaplatíte vôbec nič, pretože by ste škrupiny inak vyhodili. A vaše rastliny, ovocie aj zelenina budú mať na jar radosť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané