Párky v rožku, ktoré po prvýkrát predstavili nemeckí prisťahovalci v 19. storočí, sa rýchlo stali populárnymi a boli najčastejšie prijímané na konci 20. a 21. storočia.
Ale sú to tiež niektoré z najškodlivejších potravín, ktoré jeme. Nedávne štúdie ukázali, že párky v rožku môžu spôsobiť štyri typy rakoviny, vrátane močového mechúra, hrubého čreva, pankreasu a žalúdka.
Všetky tieto spracované mäsá môžu viesť k rakovine, uvádza nedávna správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Proces výroby hotdogov spočíva v miešaní zvyškov bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa, ktoré zvyčajne zahŕňajú „jedlé“ živočíšne vedľajšie produkty, ako sú nohy a hlavy, tukové tkanivo a koža. Zmes je potom obohatená radom prísad, vrátane viac soli, kukuričného sirupu, dusičnanov a ďalších chemikálií, z ktorých väčšina spôsobuje rakovinu.
Najnebezpečnejšími prísadami pre zdravie u párkov v rožku sú dusičnany a dusitany, ktoré sa pri vysokých teplotách viažu na amíny a vytvárajú tak nitrozamíny. A väčšina nitrozamínov je karcinogénnych. V skutočnosti existujú dôkazy, že tieto chemické zlúčeniny sú zodpovedné za nasledujúce choroby:
- rakovina močového mechúra
- rakovina hrubého čreva
- rakovina žalúdku
- rakovina slinivky brušnej
Dokonca aj konzumácia jedného párku v rožku denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 21%, uvádza americký inštitút pre výskum rakoviny. Organické párky v rožku bohužiaľ tiež obsahujú dusitany, niekedy dokonca vo väčšom množstve než tradičné párky v rožku.