Niektoré triky poznali už naše babičky. Čo vám v domácnosti uľahčí život?
Chladnička a zelenina
Plastové boxy, ktoré v chladničke slúžia na uskladnenie ovocia a zeleniny, sú praktické, vedia ale tiež vytvoriť celkom dobré prostredie pre plesne. Vysteľte dno zásuviek papierovými utierkami – vsiaknu vlhkosť z potravín, a plesne to tak budú mať oveľa komplikovanejšie.
Neplytvajte citrónom
Potrebujete len pár kvapiek citrónu? Nerežte ho na polovicu, citrón zbytočne rýchlo vyschne. Citrón opláchnite, vezmite špajľu, urobte doňho dierku a vytlačte toľko kvapiek, koľko potrebujete.
Uvädnutá zelenina?
Tešili ste sa na čerstvý zväzok reďkoviek, ale ako ste sa dostali k ich konzumácii, sú už zvädnuté a vysušené. Dajte ich na chvíľu do pohára s ľadovou vodou a plátkom surového zemiaka a uvidíte, že budú zas ako keby boli čerstvo vytrhnuté zo záhradky.
Ako na čerstvé maslo
Končí maslu čo máte v chladničke dátum spotreby ? Maslo ale vydrží v mrazničke až pol roka! Dajte ho len do vzduchotesnej nádoby, aby nenatiahlo vôňu od iných potravín, ktoré v mrazničke skladujete.
Presolená polievka
Všetci to poznáme: polievka je hotová a na poslednú chvíľu nám ujde ruka so soľou. A celá práca je v jednom okamihu v ťahu. Už naše babičky mali v tejto chvíli v zálohe niekoľko trikov: do polievky vložili na lyžičke kocku cukru a nechali ju v polievke rozpustiť. Cukor pohltí nadbytočnú soľ. Celý postup môžete niekoľkokrát opakovať.
Dostatok soli do seba dokážu natiahnuť aj plátky surového zemiaku. Nechajte ich v polievke povariť asi 10 minút. Do presoleného číreho vývaru stačí dať bielok, ten potom zase vyberte.
Hrudkovitá soľ
Máte doma vlhko a soľ vo soľničke sa vám „hrudkuje“? Pridajte do nej pár zrniečok ryže: tá skvele absorbuje vodu a soľ zostane vďaka nej sypká.
Žlté banány
Banány nechajte v trse až do chvíle, než ich zjete. Oddelené banány hnednú oveľa rýchlejšie. Alebo ich konce v trse zabaľte do alobalu vydržia dlhšie.