Určite aj vy doma využívate mrazničku..
Zopár zásad zmrazovania sa vám isto zíde..
Potraviny určené na zmrazovanie musia byť čerstvé.
Predvarené alebo inak tepelne upravené potraviny musia byť pred zmrazením prudko schladené.
Zabráni sa tým množeniu mikroorganizmov.
Potraviny v mrazničke označíme štítkom s dátumom a druhom potraviny..
Na balenie potravín používame čistý alobal, mikroténové vrecká, fóliu alebo misky.
Do alobalu balíme mäso, hydinu pečivo a chieb.
Do mikroténových vreciek balíme mäso, a predmrazené potraviny.
Z vreciek vytlačíme vzduch a vzduchotesne uzavrieme..
Zeleninu a ovocie zmrazujeme v dávkach , ktoré spotrebujeme na jedno použitie,alebo tak , aby sa jednotlivé dávky dali ľahko odobrať.
Čo môžeme zmrazovať?
- tepelne upravenú zeleninu a mäso
- tučné mäso len na krátky čas
- mliečne výrobky
- cestoviny, ryžu, knedľu
- zemiakovú kašu
- pečivo a múčniky
- ovocie , ovocné šťavy aj dreň
Čo nikdy nemrazíme…
- hlávkový šalát
- surové zemiaky
- chren vcelku
- reďkovky
- surovú cibuľu
- surové vajíčka v škrupine
- jablká a hrušky
- banány
- kefír
- puding
- pokrmy obsahujúce škrobovú múčku
Ako dlho uchovávať v mrazničke?
Mäso
Kura by ste už nemali konzumovať , pokiaľ sa na ňom objavili hnedé fľaky.
Je to tak po 8 – 10 mesiacoch zamrazenia.
Mastnejšie kúsky mäsa treba spotrebovať tak do 2 mesiacov.
Kvalitnejšie mäso určené na pečenie nenechávajte v mrazničke dlhšie ako 8 – 10 mesiacov.
Mäso na steaky 6 – 8 mesiacov.
Jednotlivé kúsky a plátky mäsa vždy prekladajte fóliou.
Mleté by ste rozhodne nemali konzumovať pokiaľ je na ňom šedý povlak.
ten sa objaví už po 1 – 2 mesiacoch.
Vnútornosti vám vydržia zamrazené tak 3 mesiace.
Pred tepelnou úpravou ich nechajte voľne rozmraziť..
Huby
Huby zmrazené viac ako 2 mesiace už nechutia tak dobre, pretože ich dužina
stráca na kvalite premrznutím.
Pečivo
Chlieb a pečivo vyberte z mraziaku najneskôr keď sa na ňom začnú objavovať biele fliačiky..
Je to tak po 3 mesiacoch.
Zmrzlina
Zmrzlina a nanuk na ktorý ste zabudli v mraziaku už ma gumovú príchuť..
Spotrebujte ich najneskôr do 12 mesiacov.
Ovocie a zelenina
Taktiež 12 mesiacov..
Brokolicu a karfiol je dobré rozobrať na menšie kúsky..
Rozmrazujte vždy pomaly!
Ak chcete piecť mäsko?
Je dobré vybrať si ho už dva dni predtým a dať odbalené na tanierik a vložiť do chladničky..
Pekne sa vám pomaly bez ujmy rozmrazí.Všetko ostatné sa snažte rozmrazovať pri izbovej teplote..
A hlavne rozmrazené už nikdy znovu nezmrazujte!!!